come to the kuuuuk side, we have kuuuukiz \o/
0

golmani

HT-021ne znam kako se toga ranije nisam sjetio?!

rješenje za sve feralove probleme!

golmani! 😉

0

drugi u petu?!

kidsbudući da u petoj uzastopnoj sezoni grčevitog spašavanja i održavanja drugoligaškog statusa nema ništa posebno uzbudljivo, velika je vjerojatnost da se na ovim stranicama malo više pozabavimo našim drugim klubom!

naime, feral tribune u-23 odrađuje svoju četvrtu hattrick sezonu i napredak koji pokazuje je najbolji dokaz koliko je danas jednostavno igrati hattrick… možda i previše jednostavno.

s obzirom na dva fantastična juniora koja izlaze za desetak tjedana i na značajna financijska sredstva koja će klub dobiti njihovom prodajom, glavni cilj je svakako taj trenutak dočekati u petoj ligi!

dapače, uvjereni smo da ćemo se u bilo kojoj petoj ligi uspješno uhvatiti u koštac s klubovima iz gornjeg dijela tablice.

u jednom od idućih postova planiramo napraviti malo opširniji osvrt na sastav malog ferala, kao i raspraviti o tri pojačanja koja se planiraju za iduću sezonu.

0

feralova momčad

u ovom tranzicijskom periodu, dok čekamo da naši ostarjeli i isluženi igrači doslovno odapnu na terenu te dok naših mladih treniraca niti još ima dovoljno – niti su dovoljno dobri, odlučili smo predstaviti trenutnu momčad ferala i najaviti promjene za budućnost:

feralova ekipa ovog časa broji 17 igrača, a po pozicijama su to…

golman: Barnabás Somfalvi (26)

defovi: Samuele Malignani (30), Egon Rauschning (33), Nicola Agiato (33), Alessandro Placidi (34), Carlinhos Souza Leite (21)

veznjaci: Erwin Moes (33), Aldrich Cer (32), Kari Ofner (32), Mateusz Mizura (31)

krila: Théo Delin (31), Graziano Casile (35), Jens Schweinkohlen (32), Luka Barreau (18)

napadači: Allan Abrahamsen (33), Fabio Antonarelli (29), Marino Borgogni (20)

ovih 17 igrača funkcionira po principu 14+3, gdje su 14-orica prvotimci i igrači sposobni igrati u praktično bilo kojem vrhunskom klubu, dok su trojica (vrlo ih je lako prepoznati iz gornjeg popisa) trenirci kojima prethodi još barem 3-4 sezone treninga prije nego bi mogli postati ravnopravni kandidati za prvih 11.

i letimičnim pogledom na brojke u zagradama, već je potpuno jasno koji je feralov problem broj 1 i čime ćemo se ponajprije zabavljati u idućih nekoliko sezona… prosječna starost naših prvotimaca od preko 32 godine, već je poprilično alarmantna i pomlađivanje momčadi, uz čim manji gubitak kvalitete, biti će naša glavna okupacija u bližoj budućnosti. naime, samo somfalvi i antonarelli imaju ispod 30 godina, a možda još samo dvojicu-trojicu vidimo u feralu za tri sezone.

kako izvesti tu smjenu generacija, a ostati kompetitivan barem na razini prosječnog drugoligaša?

naravno, sve će ovisiti o dostupnim financijskim sredstvima pa je nužno kup shvaćati maksimalno ozbiljno te i dalje do kraja iskorištavati potencijale juniorske akademije. iako su sve pozicije (osim golmana) kritične, rješavat ćemo jednog po jednog igrača, dovodeći mlade trenirce i polako uvodeći postojeće trenirce u prvi sastav. nećemo bježati niti od kupovanja već gotovih igrača, ali ti će potezi morati imati opravdanje I u kvaliteti igrača I u prihvatljivoj cijeni.

već spomenutih 14+3, vjerojatno će biti smanjeno na 15 ili 16 igrača i modificirano u 12+4, a dalje “down the road” i 11+5 ili 10+6 sistem… takav pristup sasvim sigurno će donijeti oporavak i određeni “breathing space” što se financija tiče, a o umješnosti feralovog vodstva ovisi koju razinu kvalitete će klub za to vrijeme uspijeti održati.

drugog puta nema… zapravo ima, ali mi tim putem nikada nećemo ići.

0

financijski izvještaj: sez.36

kako je bilo i za očekivati, ispadanjem u drugu ligu nakon dugog niza uspješnih prvoligaških sezona, za feralove financije počela su vrijediti neka nova pravila. osim toga, potrefila nam se i nesretna i neuspješna sezona u kojoj su prihodi od publike podbacili čak i u odnosu na naša, ionako skromna, očekivanja. u takvim okolnostima teško je bilo očekivati bilo kakvu zaradu, a pogotovo onakvu koja bi parirala gubitku vrijednosti prvotimaca koji svake sezone iznosi 40-ak milijuna kuna. potpuno u skladu s očekivanjima (vidi prošlosezonsko izvješće), glavni klupski trošak – plaće igrača – smanjene su na 3,15 milijuna kuna pa je tako barem rashodovna strana usklađena s novim okolnostima… no, najveći naglasak u idućim sezonama bit će na povećanju prihoda od publike, kako bi se pomlađivanje prve momčadi provodilo bržim tempom nego je to bio slučaj zadnjih nekoliko sezona. također, iako kupo-prodaja igrača nikad nije bila predmetom ovih financijskih izvještaja, treningu će se posvetiti dodatna pažnja… kako s aspekta zarade, tako i s aspekta postepenog uvođenja treniraca u prvi tim.

evo i brojki:

 

1. prihodi

tek 40 milijuna kuna od ulaznica, najlošiji je feralov rezultat u zadnjih 10 sezona, a vjerojatno i puno dulje od toga. u odnosu na sezonu u kojoj se ispalo iz prve lige, zabilježen je dodatni minus od velikih 23%! sponzori, koji svoj iznos određuju automatizmom, dali su gotovo 35%, ili 19 mil. manje. tako je feral u dvije najbitnije stavke uprihodovao ogromnih 31 milijun kuna manje nego prošle sezone! uz vrlo dobar rad juniorske akademije i nekoliko milijuna kuna od nagrada, članarina i postotaka transfera bivših igrača, ukupni prihodi ferala u sezoni 36 iznosili su 92 milijuna kuna, ili 25,5% manje nego sezonu prije. potpuno je jasno da takav manjak prihoda nije mogla ublažiti ni vrlo restriktivna politika na rashodovnoj strani…

 

2. rashodi

samo 77 milijuna ukupnih troškova, govori da se klub ipak solidno pripremio za promijenjene uvjete poslovanja… 12 mil. ili 13,3% manjim rashodima najviše su pomogli smanjeni troškovi za plaće, koji su iznosili 54,6 mil. (-16%), a nešto se uštedjelo i na održavanju stadiona – 1,3 mil. ili 13,2%.

 

3. profit

iako zaradu od 15 milijuna kuna neki ocjenjuju dobrim rezultatom, kad se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti sezone 36, ipak se radi tek o 35% sredstava koja feralu trebaju za održavanje snage momčadi na ovoj razini. dodatni razlog za zabrinutost, proizlazi iz činjenice što je za čak 12,5 od tih 15 mil. zaslužna prodaja igrača iz feralove juniorske akademije. a kako trenutno nema na vidiku nekih većih prihoda tog tipa, feral zaista mora uložiti dodatne napore da bi održao barem ovu razinu kvalitete, ako već ne ostvario korak naprijed… neki su mišljenja da bismo taj zaokret i restrukturiranje lakše ostvarili u trećoj ligi, koju smo izbjegli tek s(p)retnom pobjedom u zadnjem kolu i dobivenim kvalifikacijama.

0

mariano & patricio

ne, ovo nije dirljiva gay priča… ne, ovo nisu likovi iz meksičkih sapunica… ovo su imena jedina dva golmana koja je feral imao u posljednjih 8 *godina* ili 26 sezona (od sveukupno 31, koliko klub postoji)! zajedno su čak 521 put (283+238, drugi i treći na feralovoj top listi svih vremena) branili gol ferala! na žalost, 522. utakmica mogla bi biti i posljednja. u feralu je sve spremno za promjenu golmana! 35 milijuna kuna već je na raspolaganju menadžeru ferala, a prodajom još barem dva igrača te samog patricija, planira se prikupiti još 30-ak milijuna. ta će sredstva biti dovoljna za dostojnog nasljednika dvojice veličanstvenih. vjerojatno se feral ovog puta neće odlučiti za vrlo mladog golmana pa nije za očekivati da će vladavina idućeg broja 1 trajati jednako dugo, ali svakako će biti pomno odabran.

 

Mariano Del Boca

došao: 14.05.2005. (sezona 10/tjedan 15) sa samo 19 godina, kao jedan od najboljih svjetskih mladih golmana, za 69 milijuna kuna; otišao: 28.04.2009. (23/14) za 37,2 mil.; broj odigranih utakmica za feral: 283; najveći uspjesi: dvaput osvojio treću ligu, igrao polufinale kupa u sezoni 14, odigrao čak 9 drugoligaških sezona (svih 9 feral je završio među prva 4), sudjelovao u oba feralova (nikad prežaljena) finala kupa… samo 6 dana nakon poraza u finalu protiv ozloglašenog tekuta, napustio je klub pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. nikad nije okusio prvoligaški nogomet.

 

Patricio ‘Lav’ Broeils

došao: 03.05.2009. (23/14) s 21 godinom starosti, za 75,8 mil.; otišao: ——–; broj odigranih utakmica za feral: 238; najveći uspjesi: odigrao svih 11 feralovih prvoligaških sezona, trostruki prvak hrvatske, jedno drugo i dva treća mjesta u 1.HNL-u, osvojio drugu ligu u jedinoj feralovoj drugoligaškoj sezoni u tom periodu… iako u klubu to natjecanje uvijek minoriziraju, ponosi se i s 4 nastupa na hattrick mastersu.

 

0

financijski izvještaj: sez.35

ispadanjem iz prve lige nakon tamo provedenih 9 uzastopnih i 11 od 12 posljednjih sezona, za feralove financije počinje jedna nova era. era u kojoj se očekuju čak 40-ak% manji prihodi od sponzora, a taj će manjak od 20 milijuna kuna godišnje, svakako zahtijevati drugačije ponašanje i promišljanje budućnosti kluba. smanjivanje plaća od strane hattricka za 20%, sigurno će pripomoći našoj financijskoj stabilnosti (iako se feral nikada nije slagao s tom promjenom). to smanjenje će u novoj sezoni uzeti punog maha pa se do kraja iste očekuje smanjenje ukupne tjedne feralove mase plaća na samo 3,1-3,2 milijuna kuna. s tom cifrom i barem nekim pristojnim cup runovima, feral bi se trebao uspješno othrvati smanjenim prihodima, kao i stalnim visokim očekivanjima navijača, koji ni dosad nisu imali previše razumijevanja za naše lošije serije.

evo feralovih brojki u posljednoj prvoligaškoj sezoni:

 

1. prihodi 

u iznosu od 123,5 milijuna kuna, ukupni su prihodi doživjeli pad od 1,8% u odnosu na sezonu prije. gotovo jednak prihod od publike i potpuno jednak od sponzora, donijeli su zajedno feralu 107,5 mil. ili 87% svih prihoda. ostatak od 16 milijuna, feral je namaknuo prodajom dva igrača iz svoje juniorske akademije, od čega je za lavlji dio od 11,3 mil. zaslužan Petar Kuštera. zaradom od samo 1,8 mil. od nagrada i članarina, feral je za čak 58,1% podbacio u odnosu na prošlu sezonu… paradoksalno: upravo u toj najmanjoj stavci, krije se gotovo cijela razlika u prihodima u odnosu na sezonu 34.

 

2. rashodi

smanjivanje ukupnih plaća za samo 2,4% (iako je hattrick odobrio smanjenje od 10-ak% u prosjeku) na točno 65 mil. kuna, govori o određenom porastu razine prosječnog glavnog skilla i dodatnim naporima da se očuva prvoligaški status… naporima koji su, ispostavilo se, bili nedovoljni i uzaludni.  tradicionalno, rashodi za održavanje stadiona, osoblje i juniorsku akademiju bili su potpuno jednaki. za razliku od prošle sezone kad je ogromni dio “ostalih rashoda” otpao na promjenu trenera, pred sam kraj ove sezone uložili smo milijun kuna u smanjenje stadiona, što bi nam već samo ove sezone (i svake iduće, naravno) trebalo donijeti uštedu od 1,5 milijuna kuna. ipak, ukupna stavka “ostalih rashoda” je značajno smanjena pa su tako i ukupni rashodi u iznosu od 88,8 mil. kuna, za nezanemarivih 8,1 mil. (-8,4%) manji nego u sezoni 34.

 

3. profit 

34,7 milijuna kuna (+20%!) čiste zarade u prošloj sezoni, u uvjetima niskih cijena igrača je sasvim dovoljno da se feral pojača za iduće sezone… to je i učinjeno, na način da su krajem sezone dovedeni njemačko krilo Jens Schweinkohlen za 15,2 mil. kuna i iskusni branič Alessandro Placidi za samo 4,8 mil., a sredinom sezone je dodatnih 25 milijuna kuna uloženo u 4 nova trenirca, koji bi kroz neko vrijeme trebali osigurati sredstva za nova pojačanja i obnovu ekipe. trenutno je feral igrački maksimalno dobro posložen: čak 17 igrača prvotimaca,uz još 2 odlična mlada trenirca i 2 nešto slabija, u svakom trenutku mogu odgovoriti zahtjevima trenera i popuniti eventualne praznine na terenu… poput one koja je nastala novom dugotrajnom ozljedom najboljeg igrača Allana Abrahamsena.

naša nova/stara liga II.4, spletom okolnosti je postala novi dom i za dva ponajbolja bivša trećeligaša, što je uz 4 odlična starosjedioca garancija iznimne snage II.4! mi ćemo svakako dati sve od sebe da u toj ligi čim uspješnije plovimo. za sam vrh nam vjerojatno fali malo mišića, ali s veseljem ćemo prihvatiti svako mjesto koje osigurava direktan ostanak.

1

financijski izvještaj: sez.34

smjer feralovih financija

nakon više sezona stabilnih brojki i urednog financijskog poslovanja, feral je za sezonu 34 izbacio izvješće koje je zabrinulo mnoge! polovicu zarade od nešto preko 28 milijuna kuna, čini profit uvijek snažne juniorske akademije… ali, oni s boljom memorijom (a za one druge evo link: FI sez.33) prisjetit će se da je dio prošlogodišnje zarade od prodaje dvojice vrhunskih juniora, “sačuvan” za iduća obračunska razdoblja. radi se o relativno često korištenoj računovodstvenoj metodi ujednačavanja prihoda, ali feralov revizor je inzistirao da se uz objavu financijskog izvješća spomene i taj detalj. naime, ako bi se tih 10 milijuna vratilo u sezonu u kojoj je i zarađeno, profit od 18,9 mil. kuna bio bi više od dva i pol puta manji od prošlosezonskog! svakako je tome najviše pridonijelo još jedno povećanje izdataka za plaće… nakon prošlosezonskih 8,6% plaće su ove sezone porasle za idućih 12,1%!

slijedi redoviti sezonski pregled prihoda i rashoda:

 

1. prihodi

ukupna cifra od 125,8 milijuna kuna, svakako je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti ove sezone i predstavlja povećanje od 4,1% u odnosu na 16 tjedana ranije (ili u apsolutnom iznosu točno 5 milijuna). prihod od ulaznica iznosio je 51,5 mil. (+8,0%), no taj se rast gotovo u potpunosti može objasniti 6,5% višim cijenama ulaznica. na žalost, još jednim vrlo ranim ispadanjem iz kupa, feral je opet propustio šansu za dodatno punjenje blagajne. minimalnih 1,3% više ove su sezone davali i sponzori, ali taj je plus više nego dvostruko (u apsolutnom iznosu) poništen 27,1% manjom zaradom od nagrada i članarina. već spomenuta juniorska akademija, gotovo je 70% svojih prihoda ostvarila temeljem transfera rezerviranog iznosa od prodaje iz prošle sezone… no, uzimajući u obzir cikličke fluktuacije zarade od akademije, ona i dalje vrlo uspješno posluje… a 3-4  mlada igrača u iduće će dvije sezone donijeti klubu nove, toliko potrebne, prihode.

 

2. rashodi

u sve žešćoj konkurenciji, povećanje izdataka za plaće došlo je kao posljedica nastojanja da se što dulje zadrži prvoligaški status. roster je povećan na čak 17 prvotimaca, a na raspolaganju je i još nekoliko veterana koji uvijek mogu uskočiti i pokrpati eventualne rupe u momčadi. sve to je povećalo ukupni iznos plaća za 12,1% (na 66,6 mil. kuna). izdaci za osoblje, stadion i akademiju već su po pravilu gotovo identični iz sezone u sezonu, no česte promjene osoblja i zapošljavanje novog trenera, povećali su rashode u rubrici “ostali izdaci” na čak 8,3 milijuna kuna. sveukupno, to je rashode diglo na 96,9 mil., što je porast od čak 19% na godišnjoj razini! iako se najavljuju uštede na plaćama od 10% u novoj i dodatnih 10% u idućoj sezoni, to ne mijenja negativnu prognozu nekad blistavih feralovih financija.

 

3. profit

zarada od 28,9 milijuna kuna možda zvuči kao solidan rezultat, ali napominjemo da bi na tu brojku trebalo gledati kao na EBITDA… i dok kamate i porez igraju zanemarivu ulogu u feralovim financijama, deprecijacija i amortizacija su ključni pojmovi! naime, prezentirane brojke NE uzimaju u obzir gubitak vrijednosti momčadi, do kojeg dolazi starenjem igrača i padanjem cijena na tržištu… tako da je sezonski profit od nekoliko desetaka milijuna kuna nekakav minimum za održavanje snage momčadi i pomlađivanje kritičnih pozicija u prvom sastavu. feral je upravo taj dio uvijek odrađivao vrlo dobro i to je najveća tajna naše dugovječnosti u višim ligama… iako se u kuloarima mogu čuti priče o početku kraja ferala, u klubu su odlučni da prvoligaški status pokušaju zadržati barem još koju sezonu.

0

financijski izvještaj: sez.33

za razliku od prethodnih izvješća, ove sezone je feral ipak iznenadio s par brojki: ukupna čista zarada od čak 50 milijuna kuna (bez treninga i transfera, naravno), računovodstvenom je kombinacijom umjetno umanjena za 10 milijuna. naime, ogromnih 22,4 mil. zarade od juniora, prikazano je kao 12,4 mil. dok je 10 mil. proknjiženo kao prihod budućeg razdoblja… zbog izuzetno nestalnih prihoda od juniora, ovaj potez je uobičajen u klupskom poslovanju. od ostalih brojki, iznenađenje su više plaće, međutim procjenjeno je da to neće predstavljati nikakav ozbiljniji problem za financijsku stabilnost kluba.

 

1. prihodi

120,8 milijuna kuna se slilo u feralovu blagajnu u sezoni 33! to je porast od 7,9% u odnosu na sezonu ranije, a gotovo cijeli se može pripisati već spomenutoj zaradi juniorske akademije, koja je prodajom Volarića, Dilberovića i Ferdinara zaradila 22,4 milijuna kuna. brojke od ulaznica (47,7 mil., -0,2%) i sponzora (54,8 mil., +1,7%), minimalno su se razlikovale od sezone 32. većoj ukupnoj zaradi je s malim apsolutnim (+1,1 mil.), ali velikim relativnim (+22,9%) porastom, pridonijela i stavka od nagrada i članarina (koja se većinom odnosi na 3,75 mil. dobivenih za osvojeno treće mjesto u prvoj ligi).

 

2. rashodi

već spomenuti veći izdaci za plaće, iznosili su 59,4 milijuna kuna (+8,6%) i predstavljali su čak 73% ukupnih rashoda ferala. ostale stavke se već po običaju nisu mijenjale, s obzirom da stadion, osoblje i pogon juniorske akademije imaju fiksne troškove, koji se unaprijed mogu precizno odrediti. tako su i za ukupno povećanje rashoda na 81,4 mil. (+6,1%)  zaslužne isključivo plaće.

 

3. zarada

brojka od 39,4 milijuna kuna je vrlo dobar finacijski rezultat! ako se uzme u obzir i 10 milijuna kuna prenesenih u buduća obračunska razdoblja, možemo reći da je iza ferala financijski iznimno uspješna sezona! kako je i dalje glavni cilj kluba ostanak u prvoj ligi, starenje igračkog kadra uzrokovalo je nužna osvježenja u prvoj momčadi! tako je prošle sezone na nove igrače potrošeno ukupno čak 149,8 milijuna kuna (Malignani 65 mil., Raushning 38 mil., Agiato 21 mil., …itd.), ali je pametnim ulaganjem u trenirce ranijih sezona, ostvarena i prodaja od gotovo istovjetnih 149 milijuna kuna! s 20-ak milijuna kuna na raspolaganju, feral je spreman za još jedno pojačanje, ali je odluka o kupnji odgođena za nekoliko tjedana.

čeka nas još jedna iznimno izjednačena sezona, bez slabog protivnika, puna izazova! veselimo se novim okršajima i očekujemo borbu za još jednu (jedanaestu) sezonu u najvišem razredu!

2

sezona 33 na pola puta!

teško je i njoj i feralu - ali nema predaje!

kao što se i predviđalo, feral odrađuje još jednu iznimno tešku i neizvjesnu prvoligašku sezonu! nakon 7  odigranih kola, stvari nisu blistave, a ostanak je vrlo neizvjestan! nekoliko je važnih  događaja obilježilo polusezonu… promijenilo početna pravila igre… promijenilo i moje planove!  poredani su kronološki, a ne po važnosti.

 

1. ozljeda Payána

već u prve dvije utakmice (1. kolo kupa i lige), feral je doživio dvije ozljede! i dok smo prvu prebrodili relativno bezbolno, +3 ozljeda Juliána Payána značila je i kraj njegovog igranja za feral! 5 sezona i 90 nastupa, ovaj je sjajan igrač komandirao obranom ferala… i iako je s 34 godine skora mirovina bila neizbježna, njegovi i naši planovi su svakako uključivali odrađivanje još barem ove sezone.

nužnost njegove zamjene, uzrokovala je pravu zbrku u feralovim prostorijama! uvijek se ponosivši širokom klupom i pristojnim brojem mladih igrača za trening, najednom smo bili prisiljeni prodati čak 6 igrača da bih namaknuli sredstva za kupovinu novog centralnog braniča! nakon pažljive – iako kratke – potrage, odabir je pao na 26-godišnjeg Samuelea Malignanija, koji je ubrzo oduševio i stručnjake i navijače i tako opravdao barem dio od 65 milijuna kuna, koliko je za njega plaćeno.

 

2. odustajanje thorvatica

nakon još jedne nepravde nanesene od strane debelog šveda, naš dugogodišnji prijatelj je pokleknuo i počeo mahati bijelom zastavicom! dinamika borbe za ostanak, ali zapravo i one za naslov, time je značajno promijenjena! feralu i njegovim konkurentima, ostalo je još samo to nesretno 7. mjesto za izbjegavanje, a borba za naslov je značajno osiromašena!

thorvaticu želimo da pronađe nove motive za borbu s vjetrenjačama i da se čim prije vrati natjecateljskom igranju, dok mu još ovo sitno skiltrejdanje nije uništilo dušu! 😉

 

3. feral sve bolji!

samo par utakmica bilo nam je dovoljno da shvatimo da imamo još itekako što pokazati u ovom društvu! napredak ferala vidljiv je iz utakmice u utakmicu!

započeviši sezonu na 31. mjestu po elo rejtingu, nakon 7. kola smo ušli u top10!! (elo rejting-hrvatska)… napredak se vidi u svim segmentima (napredak), a u zadnjih par tjedana odigrali smo i utakmice koje su se našle na popisu najboljih feralovih svih vremena! (HTEV-history)… sve 4 domaće tekme su među 5 najboljih ikada!!!

međutim, usred svog tog optimizma, dogodilo se…

4. ispadanje iz kupa i  2:2 tri dana kasnije

otkad smo u prvoj ligi, navikli smo na rana ispadanja iz kupa! stalni strah od ozljeda i “fieldanje” čim više rezervi i treniraca u srijedu, loše su završili prije ili kasnije… uglavnom prije 😉 … ali gotovo uvijek smo se s tim ispadanjima izvrsno nosili! dvije od tri titule, feral je osvojio u sezonama kad je iz kupa ispadao u 6. i 7. kolu! tako da ni ovo ispadanje nije shvaćeno tragično, iako smo bili osjetni favorit i odigrali u najjačem sastavu (kup-ispadanje)

ali samo tri dana kasnije došao je novi random-udar! udar koji ima potencijal odlučiti o sudbini našeg prvoligaškog statusa (tekma-hattrick)(tekma-HTEV)! u direktnom dvoboju s vjerojatnim konkurentom za 7. mjesto, sve smo dobro napravili! bila je to najbolja feralova tekma s 438 hatstatsa i 3144 elo rejtingom. naši napadi nikad bolji! posjeda više nego dovoljno!

da budemo potpuno iskreni i fer, elmo-h nije imao sreće u dosadašnjim kolima! em je zaslužio više bodova, em je protiv njega thorvatic osvojio svoje jedine bodove, što će se možda pokazati i presudnim… ALI… to ne mijenja na stvari da smo se radi ove utakmice opako naživcirali!!! OPAKO!

ali znate što? dan kad se prestanem uzbuđivati oko ovakvih stvari… dan kad mi bude svejedno kako sam odigrao… dan kad budem pratio tekme s pulsom 60 ili ih uopće ne budem pratio…… će biti dan kad ću prestati igrati hattrick! a to još ne namjeravam!… doduše, možda ću morati prestati igrati prvoligaški hattrick, ali to je već neka druga priča. 😉

0

financijski izvještaj: sezona 32

stock-photo-calculatorstabilno poslovanje i očekivane brojke i ovaj put dominiraju financijskim izvještajem ferala! minimalne razlike u prihodima i rashodima, ali u istom smjeru, dovele su do toga da je dobit iz poslovanja gotovo identična: 35,3 naspram prošlogodišnjih 35,2 milijuna kuna. doda li se tome i 15-20 milijuna kuna zarade od treninga, dolazimo do cifre koja ne dovodi u pitanje uspješno pomlađivanje momčadi i održavanje ove razine kvalitete. iako nam surova realnost govori da je ta razina kvalitete dovoljna tek za donji dom prve lige, a danas-sutra (svakako se nadamo da ipak sutra) za gornji dom druge lige, ipak će to biti predmet nekog drugog posta, a u ovom ćemo se koncentrirati na prošlosezonske brojke:

 

1. prihodi

ravnih 112 milijuna kuna uprihodio je feral u sezoni 32! to je 3,2% manje nego sezonu ranije, a ta se razlika ponajprije očituje u lošijem poslovanju juniorske akademije. no, kako je taj dio poslovanja ionako vrlo nestabilan i teško ga je prognozirati, u klubu su pomirljivo prihvatili pad zarade u tom segmentu od čak 54,9%! ostale stavke na prihodovnoj strani nisu se gotovo uopće mijenjale. samo su sponzori (53,9 mil.; -3,4%) i zarada od ulaznica (47,8 mil.; +5,3%) krenuli u suprotnim smjerovima, ali su zajedno ostali na gotovo nepromjenjenih 101,7 milijuna kuna.

 

2. rashodi

iako je rashodovna strana feralovih financija zabilježila pad od 4,6% (76,7 mil.), u klubu su svjesni da je to gotovo isključivo zbog starenja ekipe i punog efekta pada plaća koji je započeo pretprošle sezone… pa tako nema euforije oko činjenice da je ušteđeno oko 4 milijuna kuna. na već spomenute plaće ponovno je otpadala velika većina (71,3%) ukupnih rashoda i one su iznosile 54,7 mil. kuna. ostali troškovi (akademija, osoblje i stadion) bili su gotovo potpuno isti kao i sezonu prije.

 

 3. zarada

plus od 35,3 milijuna kuna rezultat je klupske filozofije da nikad ne zapostavlja dugoročnu stabilnost zbog kratkoročnog uspjeha! s obzirom na sve jaču konkurenciju u hr-hattricku, upravo je nevjerojatno da je takav pristup doveo do tri naslova prvaka države! troškovi za transfere igrača (-44,5 mil. za kupovine, a +17 mil. za prodaje) jasno pokazuju kuda je otišao ogroman dio zarade iz prošle sezone. daljnje pomlađivanje momčadi je, na žalost, upravo u tijeku: Julián Payán, stup naše obrane, zadobio je tešku ozljedu u 1. kolu nove sezone, a njegove godine stavile su nas pred gotov čin – uz prodaju pokojeg mladog igrača, namaknuti će se novac za (nadamo se) dugoročno rješenje na poziciji centralnog braniča.