Ulf “Loco” Andersson

Det är den 8 december 2004. I hattricktermer blir det säsong 24, omgång 9. Lokomotiv Skogen har kallat till presskonferens för att presentera sitt senaste nyförvärv. Det är ingen stjärna man har köpt, han kostade endast 590 000 kr. Få var det som då visste vilken kultstatus den unga 17-åringen skulle nå i klubben.

Ulf Anderssons moderklubb, Örvikens BK, gick i konkurs i april 2007. Någon gång i början av säsong 32. Jag vet inte om det är ödets ironi att Ulf vann sin första pokal säsongen innan då hans LSFC vann V.166.

“ÖBK är på papperet min moderklubb, dock ska det erkännas att jag spelade i många olika klubbar som grabb. Jag minns inte ens om jag spelade någon seniormatch i ÖBK.”

Enligt våra uppgifter så var det så, Ulf Andersson blev kontrakterad av Örviken den 5 december och genast transferlistad. Vart han hamnade sen är historia.

“Ända sen dag ett har Linvävartorp, Stockstugan och Odlaren Park känts som hemma. Det var i LSFC jag fick min fotbollsfostran, det var här jag lärde mig att älska sporten, jag lärde mig allt!”

Ulf Andersson gjorde sin debut i träningsturneringen Eskilstuna-Cupen hemma mot Eskilstuna BK. Och den unga talangen visade direkt varför LSFC’s scouter fått upp ögonen för honom. I matchminut ’40 tog han sig igenom i mitten och gjorde sitt första mål, vilket betydde 2-0 för sin nya klubb. Tyvärr så tappade LSFC ledningen i den matchen och i historieböckerna så minns de flesta kanske bara en 2-4-förlust i Ulf Anderssons debutmatch.

“Jag minns att Joakim Silfwerstad sa åt mig innan matchen att jag bara skulle slappna av och ha kul så kommer allt lösa sig. Och visst, allt flöt på kanon i första men i andra halvlek orkade vi helt enkelt inte hålla undan mot ett klart bättre lag”

Ulf Anderssons officiella tävlingsdebut är hemmamatchen mot Johans team Skåne den 1 januari 2005. Den räknas dock knappt då JtS gått i konkurs och därför lämnat WO.

Den riktiga debuten blev istället i den andra cupmatchrundan i säsong 25. K Kurt Stars stod för motståndet, platsen var Odlaren Park och datumen, 9 februari 2005. Tävlingsdebuten blev en väntad förlust och Uffe bestämde sig då, halvskadad efter en ful smäll, att han skulle bli bäst i klubben.

“Jag var väl medveten om att det skulle krävas en del, LSFC hade ju mittfältare som Jocke (Silfwerstad, reds anm.), Toke Lyngby och Adam Penrose. Det är inga lirare som vilken 18-åring som helst går in och petar. Men jag gav mig fan på att jag skulle klara det.”

Och så kom chansen. Toke Lyngby, den galne dansken, drar på sig ett rött kort och blir avstängd en omgång. Ulf Andersson får chansen, hemma mot svårspelade Zorro Rangers. Och som han tog den.

2 minuter in i matchen tog hemmalaget ledningen med 1 – 0 efter ett misstag i gästernas högerförsvar. Målskytt för LSFC var Ulf Andersson.

I den 87:e matchminuten fick gästernas mittförsvar se sig rundat av Ulf Andersson som slog in 4 – 0 för LSFC.
Två mål, seger med 4-0. Men fansen på Odlaren Park hade sett något mer. Joakim Silfwerstad, klubbens ryggrad, blev inte yngre. Man hade länge sökt efter en spelare som kunde ta över hans roll att styra spelet och leda laget. I Ulf Anderssons debut så visade han att man kunde sluta leta. Trots att Joakim Silfwerstad spelade så var det den blonda ynglingen som slog de avgörande passningarna, som dikterade tempot i matchen och som tog de långa djupledslöpningarna. Han var överallt, och Silfwer såg väldigt belåten ut med det.
“I den matchen förändrades mycket, både för mig och för Silfwer. Att spela med båda som innermittfältare var inte hållbart så vi kom faktiskt med förslaget att silfwer skulle spela som ytter, till vänster om mig. Han skulle kliva in i banan när jag löpte på djupet. Det var ett samspel som fungerade mycket bra”
Ulf Andersson blev bara bättre och bättre, han ledde LSFC till totalt 3 titlar, V.166 S31, VI.273 S33 och VI.655 S41. Tyvärr så gjorde ett stort bråk i klubben att man under ett par säsonger låg i dvala och rasade i seriesystemet. Under ett par säsonger låg laget i dvala tills en dag då LSFC helt plötsligt hade bokat en träningsmatch.
“Det var faktiskt jag och Silfwer som låg bakom det. Vi ringde helt enkelt upp big_T och frågade vad fan han höll på med. Antingen fixar han spelare så vi kan bära vidare klubbens färger eller så lägger han ner klubben. Min egen karriär var ju redan förbi, jag var 39 bast då, men av någon anledning så fick vi som vi ville. Han skramlade fram lite pengar så vi kunde köpa in några ungdomar. Jag fick spela lite på mittfältet men hängde egentligen inte alls med längre.”
I omgång 12, säsong 46 avslutades Ulf Anderssons karriär. Den 2 oktober 2011. I den ’43 minuten borta mot The Swedish Bears så krockade Uffe otäckt med en motståndare och vred till knät illa. Karriären var över. Men bara som spelare.
“Jag bestämde mig omgående att jag ville fortsätta i klubben. Jag hade fungerat som spelande assisterande tränare under Silfwer så länge att jag kände att jag ville fortsätta som vanlig assisterande.”
Totalt blev det 320 tävlingsmatcher för den graciösa skogshuggarsonen som för evigt kommer minnas som drivkraften till det gröna loket från skogen. Men sagan är inte slut riktigt än.
Den 21 mars 2012, s48o5 så meddelade Joakim Silfwerstad att han slutar som tränare i Lokomotiv Skogen. Alla förberedde sig för att Ulf Andersson skulle ta över efter sin mästare men så blev det inte. En okänd norrman, Ørjan Seland, tas in som tränare och Ulf får bida sin tid.
“Alltså, jag var redo att ta över klubben redan då. Men varken big_T eller Silfwer tyckte klubben var redo. Jag förstod inte då men nu är allt glasklart. Silfwerstad hade påbörjat uppbyggnaden av ett nytt, grande LSFC, men hade inte den ork som krävdes för att slutföra bygget. Man tog då in Ørjan för att utveckla och förfina Silfwers jobb. Man ville lägga upp det perfekt för när jag skulle kliva in så jag var hela tiden inblandad i träning, övergångar m.m. Jag kan dock säga att jag inte hade något med laguttagningarna på den tiden, Ørjan ska ha en stor eloge för det fina jobb han gjorde i klubben.”
Så kom då äntligen tiden. Säsong 51. 23 januari 2013, ungefär en vecka innan klubben firade 10 år, presenteras Ulf Andersson som ny huvudtränare i LSFC. Och nog var det allt ett dukat bord han kom till. Han lyckades under sin första säsong vinna klubbens blott andra pokal i division V. Tyvärr så föll man i kvalet och fick stanna kvar i samma serie en säsong till. Förra gången det hände så föll LSFC ur. Dock så var mittfältsledaren från den gången mer förberedd än så och jobbade stenhårt för att motivera sina mannar. Och det gav utdelning. LSFC vann V.806 även säsong 52 och satte även nytt klubbrekord när man lyckades ta sig till femte rundan i svenska cupen.
“Jag älskar den här klubben, jag hoppas jag får många fler lyckliga år här, nu spelar vi äntligen i division 4 och vi har för andra säsongen i rad tagit oss till femte rundan. Klubben utvecklas för varje vecka och just nu känns allt underbart.”
Tack Ulf Andersson, för allt du gjort för Lokomotiv Skogen. Och tack för att vi fick en lång pratstund med dig efter onsdagens cupmatch.