A 39. szezon margójára

Az alábbi beszélgetés még az ünnepek előtt készült, de a nagy karácsonyi készülődés közepette és az utána eltelt napok eseményeinek tükrében csak most áll módomban közölni. Zárójelben kiegészítettem az azóta megtörténtekkel.

Hűvös, szeles, ámbár hó nélküli napokat élünk így december vége felé, és a csapat Karácsony első napján megkezdi az új szezont egy kupaszerepléssel, majd már az ünnepek után elkezdődik a bajnokság (immáron a harmadik szezonja a csapatnak a III./1.-es csoportban). De még mindezek előtt, Szenteste, a kicsik is megkezdik újabb menetelésüket. Görömböly Tamás és Luis Cuevas vezetőedzőkkel beszélgettem a San Iker étteremben az ízletes ebéd elfogyasztása után, néhány íncsiklandozó desszert elmajszolása közben.

– Kezdjük előbb a fiatalokkal. Nagyszerű tavaszt produkáltak és a táblázat első felében végeztek. Közben egy ifjú tehetség bekerült a nagyok közé (Rajtár Zsolt), ami azt bizonyítja, hogy jó úton halad az utánpótlás nevelés.
G.T.:- Köszönjük! Úgy érzem, a szakemberek jó munkát végeznek. Sajnos nem indult jól a szezon, de aztán összekapta magát a csapat és kis szerencsével akár dobogón is végezhettünk volna, bár így sem vagyunk elégedetlenek, főleg, ami a szezon második felét illeti.
– Rajtár Zsoltnak mi lesz a sorsa? Ezt Tőled kérdezném, Luis.
L.C.:- Ő egy ígéretes srác, de a csapat legfiatalabb tagja is már elmúlt 25 éves, így Zsolt nem fér bele a jelen csapatába. Egy jó ajánlat esetén elengedjük, hiszen neki játszania kell.
– Holnap Szenteste, de a kicsiknek mérkőzésük lesz, ráadásul idegenben, Rosszposztók ellen. Nem lesz könnyű meccs.
G.T.:- Valóban nem. Háromesélyes mérkőzés, de a hazai pálya az ellenfelünknek fog kedvezni, de azért nem fogunk feltartott kézzel menni. Zsolti ugyan már nem a csapat része, megpróbáljuk őt pótolni, hisz az élet
megy tovább, aztán meglátjuk, mire jutunk.
(A csapat szoros mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett, de a játék képe alapján rászolgált volna az egy pontra.)
– Van(nak) újabb tehetség(ek) a csapatban?
G.T.:- Akad. A következő szezonban is szeretnénk legalább egy, Zsolthoz hasonló tehetségű srácot felvinni a nagyokhoz.
– Köszönöm, Tamás, és sok sikert Blanco csapatának a következő idényben! Luis! A pletykák szerint jó néhány szurkoló elpártolt a csapattól, mert “csak” másodikok lettetek a pontvadászatban.
L.C.:- A szurkoló már csak ilyen. Ha megy a csapatnak, többen kijárnak a meccsekre, ha nem, kevesebben. Tavaly magasra tettük a mércét, idén nem sikerült ezt megismételni. Ennek ellenére a klubnál mindenki elégedett az eddig elért eredményekkel. Talán a szurkolóknak is józanabbul kellene gondolkodniuk. Ebben az erős csoportban (a legerősebb a III. osztályban – a szerk.) egy első és egy második hely azért nem olyan rossz eredmény két szezon alatt.
– Továbbra sem lesz változás a keretben?
L.C.:- Nem áll szándékunkban sem venni, sem eladni játékost. Kivéve Zsoltit.
– A Te helyed is biztos a kispadon.
L.C.:- Nekem úgy tűnik, igen.
– Szerdán, karácsony első napján, jön az MK első fordulója. Nyilván csakis a győzelem az elfogadott.
L.C.:- Nyilván. Az első hat körig el kell menni. Aztán jó lenne végre átlépni az árnyékunkat és játszani a hetedik fordulóban is, illetve addig menni, ameddig tudunk. Anyagilag, és tapasztalatszerzésben egyaránt fontos lenne egy jó kupaszereplés.
(A csapat az első körben 10-0-ra kiütötte komolytalan ellenfelét. A második forduló sem ígérkezik nehéznek.)
– Szombaton pedig egy másodból lekerült csapat ellen idegenben kezditek meg a bajnokságot.
L.C.:- Hagyományosan nem kezdi jól a szezont a csapat. Most így hirtelen nem is tudom, mikor indítottunk győzelemmel. Szombaton sem nekünk áll majd a zászló. Legjobb tudásunkat adjuk és majd meglátjuk.
(A csapat szenzációs 4-2-es győzelmet aratott a Teknősök ellen.)
– Ez egy halálcsoport. Tudom, hogy még el sem kezdődött a bajnokság, de mit vársz idén a csapattól?
– Van négy új érkező. Őket például nem ismerem. Nem szoktam előre feltérképezni senkit sem, mert előfordulhat, hogy mire összekerülünk, átesik néhány változáson az ellenfél. Teknősékkel is majd csak a kupa és a csütörtöki edzés után fogok foglalkozni. Péntek este-szombat délelőtt lesz majd meg a fejemben a kezdő tizenegy. De hogy a kérdésedre válaszoljak is: nem tudok mit mondani. A három régi ellenfélből Reds ellen jobb a mérlegünk, Maligán ellen rosszabb, Róma ellen egál, ha jól csalódom. Most már ott tartunk, hogy ebben a csoportban még a hazai pálya sem jelent lassan semmiféle előnyt.
– Egyenes ági feljutást el tudsz képzelni?
L.C.:- Nem. Aztán ki tudja…
– Mit szólsz Brown feljutásához?
L.C.:- Gratuláltam nekik. Sok sikert a csapatnak a másodban. Kíváncsi leszek, mire jutnak.
– A Privát Ligában megint – mondhatni, hagyományosan – ott vagytok a legjobb négyben. De most egy nagyon kemény ellenfél vár rátok, az MK-győztes Hermész gárdája.
L.C.:- Őket jól ismerjük. Elsők között gratuláltam nekik, amikor megnyerték az MK-t. Egy magasabb szintet képviselnek jelen pillanatban, mint mi. A szombati bajnokihoz hasonlóan, ennek az egy hét múlva esedékes összecsapásnak sem mi vagyunk az esélyesei. A foci viszont attól szép, hogy a labda gömbölyű, a kapufák pedig 90 fokos szöget zárnak be. (nevet)
(Nos, ha a bajnoki győzelemből indulunk ki, akkor 30-án is bármi megtörténhet…)
– Tamás, Luis! Boldog karácsonyt kívánok Nektek és a csapat, a klub valamennyi dolgozójának!
G.T., L.C.:- Viszont!

Újév előtt még jelentkezem, megvárva a hétfői PL és a keddi ifi bajnoki mérkőzéseket. Utána már csak 2014-ben ragadok tollat. Köszönöm az egész éves biztatást, a sok olvasót, a rengeteg véleményt, hozzászólást! Boldog karácsonyt mindnyájatoknak!

Jorge Ignácio (Roja Directa)

About Balinho