U automobilu (epizoda 3)

Tek što je ušao u zatamnjeni automobil trenera NK 42 Fryderyk Pilawski dočekalo je novo iznenađenje. U automobili je sjedio izvanzemaljac! Izgledao je baš kao tuđinci iz svemira kakvi su prikazani u Dosjeima X, najdražoj  Fryderykovoj seriji, s tim da je na sebi imao dres FK Travnik. Iako poljski trener nije bio stručnjak za lokalna narječja južnoslavenskih jezika izvanzemaljčev naglasak, njegova č, ć, š, ž, neodoljivo su ga podsjećali na Hasana. Travničanin Hasan (Fryderyk nikako nije mogao zapamtiti njegovo (pre)dugačko prezime) bio je Fryderykov kolega iz brodogradilišta s kojim je dijelio aparat za varenje gotovo pet godina, prije nego se naš junak dokopao klupe NK 42. Fryderyk je nekako uspio skrenuti misli s Hasana i njegovog naglaska, te je počeo slušati što izvanzemaljac govori:

– …možda ti sve ovo izgleda nelogično, zbunjujuće, možda je ovo samo maska, a možda ja zaista nisam s ovog planeta. To, na kraju krajeva, nije uopće bitno. Ti ne trebaš znati ništa o meni, tj. nama, osim da imamo zajednički interes – utakmicu polufinala Kupa sljedeću srijedu, i upravo smo zbog toga tu. Od tebe zahtjevamo samo malo suradnje i nakon srijede, vjerojatno nas nikada više nećeš ni vidjeti ni čuti. Sigurno se pitaš što mi želimo od tebe i zašto bi uopće surađivao s nama. E, pa, samo ću ti reći da Ivo Sanader ili Dominik Stros-Kan nisu slučajno završili onako kako su ili kako će već završiti. Možda misliš da su ovo samo isprazne prijetnje, to nije bitno. Bitno je da mi znamo i za Temurija i Levana, a imamo i dokaze – izvanzemaljac iz crne aktovke izvadi veliku fotografij i pruži ju Fryderyku.

Ovaj ju primi problijedjelim prstima i pogleda. Na slici se jasno vidio Fryderyk kako u gepek svog automobila gura dvojicu gruzijskih nogometaša. Fryderykova se donja vilica u slobodnom padu obruši gotovo do poda automobila.

– Nadam se da sada sve ovo shvaćaš ozbiljno – nastavi izvanzemljac. – Imaš vremena do subote za razmisliti o svemu. Ako se odlučiš za suradnju,  što će biti najbolja opcija za sve nas, za sutrašnju utakmicu postavit ćeš upravo ovaj sastav.

Izvanzemaljac u Travnikovom dresu pruži Fryderyku komadić papira na kojem su sitnim slovima bila ispisana imena 11 nogometaša NK 42.

– To bi za sada bilo to – reče izvanzemaljac, a vrata auta se kao po komandi otvoriše. – Slobodan si, a kako će se ova stvar dalje razvijati znat ćemo nakon što u subotu vidimo sastav 42.

Fryderyk se nekako uspio izvuči iz automobila, a nakon što je ovaj nestao iz njegovog vidokruga, još dugo je za njim gledao širom otvorenih usta, mahnito stiščući onaj papir među prstima u kojima više gotovo da ni nije bilo krvi.

 

About rolacity