8. rész: Tombol a B közép

Főszerkesztői gondolatok…

Barátaim, Szurkolótársak!

Örömmel látom, hogy végre van olvasottságunk, van derék, elkötelezett szurkolótábora a mi kedvenc válogatottunknak! Ja, és vettem észre, hogy elkezdtetek vadászni a mondatokra is. Remélem hamarosan, már mondjuk ebben a számban eljutunk odáig is, hogy a munkánkat segítve szavaztok a cikkeinkre, szerzőinkre is.

E héten még én írtam e sorokat, de jövőhéten, ha minden igaz szolgálatba áll a helyettesem, barátom, a sokatok által is igen kedvelt itt-ott már olvasott sanyesztünk…

– Red Tom (8898031)

Replay


Győzelem kongóban

A kis “k” nem elírás. Amikor Mészáros Jani, a VII. ligás Palóc Mentő Alapítvány 19 éves, világklasszis hálóőre kilépett Torinóban a turistabuszból, és meglátta a Mahüber Gerva Camorezzonico 555 ezer 555 férőhelyes stadionját, kifakadt:
– És még minket vádolnak nagyzási hóborttal…
Jani ugyanis a 155 ezres Nagy Palóc Arénában lép pályára, amikor hazai környezetben kell helytállnia. És neki sem kellemes üresen kongó lelátók előtt koncentrálni az ellenfél támadóinak mozgására, a labdára meg pláne…
Igaz, 402 ember híján annyian voltak a XIX. Hattrick Világbajnokság első fordulójának Olaszország – Magyarország meccsére, ahányan a teljes Nagy Palócban egyáltalán elférnek, de ebben a monstrumban ez nagyon kevés volt. Visszhangzott az egész objektum, ha valaki elköhintette magát, nem beszélve az egyéb zajokról.
Az “őskorban”, 2004 végén egy-egy tétmeccset nyert mindkét csapat a másik ellen, egyaránt hazai környezetben. A derék taljánok éppen ezért abszolút biztosra vették, hogy ennek a csatának csakis ők lehetnek a győztesei. Aurelio Pesando, a hazaiak 46. válogatott fellépésére készülő kapusa azt mondta, – röhögve – a játékoskijáróban: “Ezek a tizenhatosunkig nem jönnek el, simán besöpörjük a pontokat!” És akinek mondta mindezt, az sem kis név a szakmában: Massimo Carbonera, az F.C Darkwizards isteni tapasztalatú, hivatalos találkozókon 190 gólt szerző támadója buzgón bólogatott ennek hallatán, miközben jöttek ki a szent gyepre.
Lövész Laci, a magyar cséká megmosolyogta a támadó hátán a nevet.
– Carbonara ez csak, azt meg nálunk megeszik :)
Nos, az olaszok az erős középpályájukban, és a jó helyzetkihasználásukban bíztak rendületlenül, a 2-5-3 felállás erre utalt. Rupertl, a magyar kapitány viszont úgy gondolta, egy atomvédelemmel, 4-5-1-es kezdő felállással meg lehet fékezni ezeket a rohamokat. A Bocsa – Sebestyén, Káldi, Fodor, Lövész – Papp, Tóbiás, Hacsek, Náray, Lajtos – Majoros összeállítású csapat egyértelműen a támadások szétrombolására lett utasítva.
A hazai szpíker szerint hatalmas szívvel küzdő Aldo Genovese köpött is egyet a fűre, amikor hiába próbálta többször is áttörni a
fehér mezes magyarok hátsó alakzatát. Megbukott, mint Mihók a vasboltban.
És a derék Pesando önbizalma is szenvedett némi csorbát, amikor eljött a reváns ideje: a gepárd sebességgel száguldó Papp hajszálpontos átadására a 25. válogatott meccsét játszó Majoros menetrendszerűen érkezett, és mattolta a nagyszájú olasz portást.
(A félreértések elkerülése érdekében Majoros a japán menetrendet tartja etalonnak, ha a magyart követte volna, soha egy árva gólt sem szerzett volna életében.) 1-0 a javunkra!
Raffaele Corocher ugyan megpróbálta egalizálni az állást, de gyorsan rájött, hogy ez ma a megoldhatatlan feladatok kategóriája. Három perccel később aztán végképp összeroppant a hazai gárda, amikor Náray Olivér, a zagyvarékasi középpályás elementáris erejű löketet küldött kapura, és az egyes mez viselőjének megint nem volt esélye. A kezét nem volt ideje felemelni. Kettő null!
A százhúszezer olasz tifosi (bár a kifejezés eredetileg még vérmes, megszállott rajongót takart) leforrázva ült a lelátón, néhányan haza is mentek bánatukban.
A legkitartóbbaknak is kár volt maradniuk: a félmilliós aréna legfeljebb jobban kongott volna, ha ők is hazamennek tésztát vacsorázni. A meddő mezőnyfölény mellett egyetlen(!) helyzet kidolgozására futotta a kékek erejéből, de az erejével a 72. percre már eléggé elkészülő Giulio Fabbricatore nem tudott kifogni Bocsa Zsolton, aki úgy kapta el lövését, mint Lúdas Matyi a legyet, amikor még az anyja nyakán élősködött vásott kölyök korában.

Mészáros Jani pénteken példaképéül választotta Bocsát. De nem csak ő, hanem számos kisgyerek is, aki csak tévében látta a meccset. Van itt remény kérem, és ezúttal talán nem csak az, hanem csapat is.

Még 13 forduló, és minden kiderül :)

– Mr_Crea (9516275)

Mondat vadász:

A MONDAT VADÁSZ JÁTÉK ÁLLÁSA:

01.: Cacci (3936624) – 10 pont!
02.: Wolwerine11 (1284534) – 9 pont!
03.: hcs23 (8585893) – 8 pont!
04.: Yelloween (1243726) – 7 pont!
05.: Syergej (10493915) – 6 pont!
06.: bodolai (4214429) – 5 pont!

Felpörgető:

Magyarország – Palestine (407532224) 2012-10-26 20:00

Palesztina[1] vagy Palesztin Autonóm Területek[2] jelenleg 127 ország által hivatalosan elismert de jure állam a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen.

1967-es hatnapos háború óta Izrael felszabadította az egyiptomi és Jordán megszállás alól, ám 1993 Osló óta a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes területei felett már a Palesztin Nemzeti Hatóságé az ellenőrzés.

A terület az ókori Egyiptom XIX. dinasztiája idején a Hettita Birodalom, Babilónia és az Egyiptomi birodalom közötti területként többnyire egyiptomi fennhatóság alatt állt, Kánaán országaként utaltak rá. Babiloni szövegekben a Kánaánnak megfelelő szó Kinahhu-nak hangzik, s ez jelentette eredetileg a piros bíbort, amelyet a tengerből halászott bíborcsigából nyertek. Eszerint Kánaán azt jelenti, hogy „Bíbor ország”, ugyanaz, mint a görög Fönícia név.

A kádesi csata után, II. Ramszesz és a hettiták közötti békeszerződés értelmében a határokat kölcsönösen elismerték.

Merenptah fáraó még a tengeri népek ellen sikerrel megvédi a területet (i.e. 1208). Az erről a csatáról szóló leírásban, az Izrael sztélében említik először az Izrael törzset, ez Izrael nevének első korabeli írásos emléke. Az Ószövetségben leírt izraeli honfoglalás az egyiptomi történetírás ismeretében erre a korra tehető, de leírásában valószínűen túldimenzionált, és különbözik az egyiptomi írásos emlékektől.

III. Ramszesz idejében a tengeri népek elsöprik a Hettita Birodalmat, megszerzik a tengerparti területeket, bár a Nílus deltáját és az Egyiptomi birodalmat III. Ramszesz egy elkeseredett csatában megvédi a tengeri népek támadásával szemben (i.e.1174 vagy 1178). A tengeri népek egyike egyiptomi leírásban plst, olvasva „peleset”, héberül pelistim, görögösen philiszteosz, magyarul filiszteus.

Ettől a kortól kezdődött a területért folytatott izraeli-filiszteus háborúskodás. (Megjegyzendő, hogy a mai palesztinok semmilyen kulturális, nyelvi, vallási, vérségi kapcsolatban nem állnak a néhai filiszteusokkal. Az összefüggés csupán az, hogy Palesztinát a filiszteusokról nevezték el, míg a palesztinok Palesztináról nevezték el önmagukat. Lásd még: filiszteusok.) Hagymás tejfölt akartam hozzá készíteni, de aztán szembetaláltam magam a friss tojásokkal és továbbgondoltam.

Hérodotosz a tengerparti és az azon túli területeket is Palesztina néven jegyzi. Hadrianus császár, az utolsó zsidó nemzeti szabadságharc, a Bar Kohba felkelés leverését követően (i. sz. 135), hogy még a Júdea nevet és a zsidó királyság emlékét is eltörölje, újra Palesztina néven jegyzi a területet. Al-Quds város (Jeruzsálem) a császár családi nevéről az Aelia Capitolina (isteni Aelius) nevet kapta.[3]

A területet az első ezredforduló illetve a keresztes háborúk korától Szentföldnek is nevezik.

Palesztina 1516-tól az Oszmán birodalom része volt. Az I. világháború és 1947-között angol gyarmat volt. Ekkor indult meg a cionista mozgalom hatására a zsidók szervezett betelepülése (alija). 1947-ben zsidók tulajdonában 1850 km2 volt, Palesztina területének 7,04%-a. Közbirtok, vagy a “korona birtoka”, amit a mandátumterület kormánya kezelt, a teljes terület 70%-a volt, főleg a Negev-sivatag. A többi volt arabok, keresztények vagy bárki más kezén.

http://www.youtube.com/watch?v=IAZQBYLnCvw

U20 Sarok:

Az U20 Trófeája

Játék, Szerepjáték, Tudás, Logika, Stratégia és rengeteg Kaland!

1. nap:

„Miután megérkeztél Finnlandiába, akarom mondani Finnországba, nem akarsz sokat késlekedni a keresésben. Még otthon mondta a gyúró haverod, hogy hallotta, hogy a svédeknél van valahol egy trófea. Ha már úgyis ott vagy a szomszédban két meccs között átugorhatsz megnézni miről is van szó. A svéd barátaid azonban nem elég segítőkészek: késnek, nem szólnak róla és még csak be sem ismerik, hogy nem jelentek meg időben.
Amit ki tudtál belőlük szedni csak ennyi:
Soha sem láttam az arcát, sőt csak egy nagyon szűk kör, de annyit elmondhatok, hogy mindenki imádja szereti. – Búgták a Svédek.”

– Raho9 (9155051)

Célod kideríteni ki a rejtélyes kupatulajdonos! Kire vonatkozik a kiemelt rész? Ha, meg van akkor az Ő nevét várjuk megfejtésként!

De ne feledd, a játék érdemi része itt zajlik:

http://www.kepesntimes.eoldal.hu/cikkek/az-u20-trofeaja/

About red_tom