Na NT nu ook U20 uitgeschakeld

Een aantal weken geleden was het helaas het NT dat vroegtijdig werd uitgeschakeld. Inmiddels zijn de verkiezingen voor de nieuwe BC alweer in volle gang.
U20-Nederland wist zich helaas helemaal niet te plaatsen voor het WK. Het won de wedstrijd tegen Engeland, maar dat was niet genoeg om door te gaan.

Nederland had van tevoren al niets meer in eigen handen. Het moest winnen, maar zelfs dan was het nog afhankelijk van wat Zweden en Tsjechië deden. Minstens één van de twee moest punten laten liggen, wilde Nederland het WK halen.

Nederland moest eerst nog maar weten te winnen van Engeland. Dit bleek uiteindelijk niet een erg groot probleem te zijn. Na 25minuten werd de 1-0 voor Nederland al gemaakt, dat de rest van de wedstrijd ook erg goed speelde. Het tweede doelpunt viel pas in de 74ste minuut. 8 minuten later was de wedstrijd helemaal beslist toen Nederland ook nog de 3-0 wist te maken.

Dan Tjechië. Tsjechië moest het in de laatste wedstrijd opnemen tegen Schotland, dat inmiddels al met alleen maar 18-jarige speelde. Hierdoor was het geen moeilijke wedstrijd voor de Tsjechen. Schotland speelde erg zwak en Tsjechië domineerde de hele wedstrijd. De doelpunten vielen dan ook als regen. Uiteindelijk werd het 6-0 voor Tsjechië. De spanning van de avond lag dus in de wedstrijd tussen de Dominicaanse Republiek en…

Zweden. De Dominicaanse Republiek was absoluut de underdog in deze wedstrijd. Toch was het bereid om Nederland te helpen en zette zo een sterk verdedigende 5-5-0 opstelling neer. Op deze manier hoopte de DR gelijk te spelen, om zo Nederland door te laten gaan. Erg lang leek dit idee te gaan lukken en leek Nederland door te gaan naar het WK. Tot grote teleurstelling viel aan het eind van de wedstrijd het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Zweden met 0-1 wist te winnen. Nog 10 minuten was het hopen op het onmogelijke: de DR moest nog een goal maken. Zoals verwacht gebeurde dit niet meer en zo was het definitief: U20-Nederland was in de kwalificatieronde uitgeschakeld.

Groep 10 was zeker een heel erg spannende groep om te volgen in de kwalificatie. Er gebeurden veel mooie en minder mooie dingen en het was spannend tot aan de laatste speeldag. Helaas had Nederland hier en daar ook niet het geluk mee en trok het vervolgens niet aan het langste eind.

Vorige week spraken we met Sprunk. Toen waren we nog in de hoop op een stuntje afgelopen vrijdag. Voor deze week stelden we een paar vragen aan een andere actief betrokkene, namelijk schaart (8991765). Ook hij heeft het afgelopen seizoen Mod-Schumi goed geassisteerd in het maken van keuzes.

Hoe ben jij betrokken geraakt bij het NT?
“Ruim 3 jaar geleden begon ik met Hattrick en toen ik de basis eenmaal onder de knie had, zocht ik een federatie waar ik mijn kennis van het spelletje kon verdiepen. Op het forum iets over HOG gelezen, gewoon eens een kijkje gaan nemen en daarna eigenlijk nooit meer weggegaan. Nu dus alweer ruim 2.5 jaar lid van deze federatie rondom het U20/NT:
– Enerzijds omdat er veel ervaren managers zitten met elk een andere kijk op het spelletje. De wedstrijdbesprekingen leveren nog regelmatig nieuwe inzichten en ideeën op, die ik voor m’n eigen team kan gebruiken. Nooit te oud om te leren zullen we maar zeggen.
– Anderzijds ook een stukje chauvinisme: Als je dan toch je kennis van het spel wilt verdiepen, waarom dan niet in een federatie voor en door Nederlanders.
Gedurende de seizoenen heb ik me zeer regelmatig gemengd in de discussies m.b.t. de scouting, de wedstrijdbesprekingen en ik ben ook een ruim RL-jaar actief geweest in de U17-scouting.”

Wat vind/vond je van Schumi als BC?
“Eerlijk gezegd had ik voor aanvang van zijn eerste termijn een behoorlijke scepsis: Hij had dan wel veel ervaring vanuit UAE, maar binnen de Nederlandse scouting en/of wedstrijdbesprekingen had ik hem nog nooit gezien.
In het begin hebben Schumi en ik behoorlijk wat discussies gevoerd, zowel via het HOG-forum (met vele anderen) als via de HT-mail. Schumi wil nog weleens eigenwijs zijn, maar weet zijn keuzes wel altijd goed te verdedigen. Als hij uiteindelijk alle argumenten heeft gewogen, gaat hij voor datgene dat hem het beste lijkt en niet voor de algemeen heersende mening. Vaak bleken zijn keuzes de juiste, maar als dat niet zo was kon Schumi daar zelf het hardst van balen en was niet te groot om zijn fout toe te geven.
Gedurende beide termijnen steeds meer respect gekregen voor al het werk dat Schumi doet, want als er iemand veel tijd in het U20-team heeft gestoken en alles heeft gedaan voor goud, dan is het Schumi wel!”

Hoe heb je afgelopen periode meegemaakt?
“Gedurende de termijn werd ik door Schumi gevraagd om me ook achter de schermen bezig te houden met de wedstrijden. Schumi stuurde me wekelijks de skills van de NL-spelers en de berekende skills van de tegenstander, inclusief alle vormen uitgerekend tot achter de komma. Zodoende kon ik zelf een beetje spelen met de NL-ratings en de mogelijkheden van de tegenstander. Leuk om te doen en goed om te gebruiken in de wedstrijdbesprekingen. Hier zelf weer het e.e.a. van geleerd en hopelijk heb ik zo af en toe een nuttige bijdrage kunnen leveren.
Door de contacten ‘achter de schermen’ ook goed kunnen zien hoeveel tijd Schumi erin stopt.
Al met al erg jammer dat we ons niet gekwalificeerd hebben. Uiteindelijk hebben we het wat mij betreft niet gehaald vanwege rare acties van managers van kleine landen (PIN DomRep in ronde 1, de MOTS van Nigeria etc.) en links en rechts wat pech met de ME. Over een hele kwali-reeks heb je altijd wel wat pech, dus dat is zeker geen excuus, maar we hebben de meeste punten gehaald in de onderlinge wedstrijden tegen de toplanden; hieruit blijkt wat mij betreft dat we eigenlijk op het WK thuishoren, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn.”

Vind je dat Schumi ergens verkeerde keuzes heeft gemaakt, of misschien iets beter had kunnen doen?
“Om maar eens een open deur in te trappen: Schumi had natuurlijk beter kunnen kwalificeren :D! Natuurlijk zijn er links en rechts wat kleine foutjes gemaakt, maar die zijn niet noemenswaardig en hebben ons niet de kop gekost.
Schumi heeft risico’s genomen, omdat goud zijn enige doel was. Ik zou dus niet willen spreken van verkeerde keuzes, maar van bewuste keuzes die verkeerd zijn uitgepakt. Als we met de huidige selectie 19-jarigen hadden gekwalificeerd voor het WK, hadden we een ervaren ploeg gehad met een voorsprong op de meeste andere landen. Dat was het uitgangspunt.
Achteraf kun je natuurlijk altijd zeggen dat dat een verkeerde keuze is, omdat we nu met lege handen staan. Maar van achteraf kun je een koe in de kont kijken, daar koop je niet zoveel voor. De keuzes moeten vooraf gemaakt worden en Schumi heeft dat altijd weloverwogen gedaan.”

Schaart, bedankt voor je tijd en je mooie antwoorden!

Met de uitschakeling is dit het laatste stuk over U20-Nederland dat verschijnt voor deze periode. Hopelijk hebben jullie van de stukjes kunnen genieten. :-)
Komende periode zijn we er weer, met dan hopelijk een beter resultaat. Tot dan!

About Laurensje